Mash till häst
Hem > Mash till häst

Vad är mash till häst?

Mash är en typ av uppblött hästfoder. Själva fodret kan bestå av olika ingredienser men innehåller vanligtvis havregryn, kli och ibland vissa mineraler och vitaminer. Innan hästen matas med mash blötläggs fodret i vatten för att göra det lättsmält och mjukt för djuret. Här nedan kan du läsa mer om fördelarna och varför det är bra att ge din häst just detta foder.

Fördelar med fodret

  • Lätt att smälta: Fodret är mer lättsmält än torrt foder, vilket gör det lämpligt för hästar med dåliga tänder eller matsmältningsproblem.
  • Rikt på näring: Mash är näringsrikt och ett bra sätt att ge hästen extra energi och en boost av näringsämnen.
  • Smakrik konsistens: Med sin mjuka och smakrika konsistens är mash en populär och omtyckt typ av hästfoder. 
  • Hydrerande: Eftersom fodret blötläggs innehåller det mycket vätska, vilket kan vara ett bra sätt att säkerställa att din häst får i sig tillräckligt med väska – speciellt under varma sommardagar eller när hästen blivit sjuk. 

Därför ska man ge mash till hästen

Det finns många anledningar till varför mash hästfoder kan vara ett bra tillskott till din hästs utfordring, inklusive följande: 

För att lindra matsmältningsproblem: Fodret kan med fördel ges till hästar som har problem med matsmältningen, exempelvis kolik eller diarré.

För att lindra förstoppning: Fodrets mjuka konsistens och höga fiberhalt kan underlätta vid förstoppning hos hästar, då den kan stimulera tarmrörelserna.

Lugnande effekt: Mash kan ha en lugnande effekt, vilket kan hjälpa oroliga eller stressade hästar.

Förberedelse inför tävling: Fodret är perfekt att ge till din häst både innan och efter en tävling, då det ger hästen extra energi utan att belasta magen.

För att mjuka upp torrt foder: Genom att blanda mash med vanligt torrt foder kan det bli mjukare och lättare för hästen att äta.

Vad är skillnaden mellan betfor och mash?

Skillnaden mellan betfor och mash är att de innehåller olika ingredienser. Detta innebär att de har olika näringsinnehåll, som i sin tur betyder att dessa foder har olika användningsområden: 

Betfor – Består av torkade betor och är en naturlig källa till kalium och fiber. Ges främst till hästar som behöver extra fiber. 

Mash – Innehåller havregryn, kli och mineraler och är mer näringsrikt än betfor. Används för en rad olika ändamål, exempelvis som en vanlig måltid, som tillskott eller för att lindra matsmältningsproblem.