Hundkostnader
Hem > Hundkostnader  

Vad kostar en hund i månaden?

Viljan att skaffa hund är en vanlig dröm. Hos vissa kan funderingarna finnas kvar livet ut, medan andra gör slag i saken och faktiskt skaffar en liten valp eller annan hund. Oavsett vilket läge du befinner dig i är det bra att ha klart för sig frågan: hur mycket kostar en hund i månaden? Det ger dig som står i valet och kvalet mer kött på benen. För dig som redan har hund visar vår sammanställning en ungefärlig månadsbudget du kan jämföra din egen budget mot.

Månads-kostnad – Hund

Det är lätt att stirra sig blind på den initiala kostnaden för en hund. Dit räknar vi köpeskillingen och engångskostnader som rör hundköpet, exempelvis bur och koppel. På denna sida kollar vi istället närmare på de löpande hundkostnader.

1. Hundmat och foder

Då hundar skiljer sig mycket i storlek är det svårt att sätta en matsumma som är rimlig för alla hundraser. Det är enklare att räkna ut matkostnad för andra djur som till exempel katt, där olika raser är mer jämna i matintaget. En medelstor hund äter för cirka 550 till 800 kr i månaden. Under denna punkt finns pengar att spara. Om du gör dina inköp på nätet kommer du ner i pris och du slipper att släpa hem på hundmaten från affären.

Vi föreslår att du gör dina mat och foderinköp hos en billig leverantör, som Foderboxen där du kan köpa billiga kvalitetsprodukter som färskfoder, kött och näringsrika matben till bra priser.  

Matkostnad per månad

Snittkostnad 600 kr/mån

2. Försäkring

Det är viktigt att du direkt efter hundinköpet skaffar en bra hundförsäkring. I regel stiger försäkringspremien ju äldre din hund blir eftersom veterinärbesöken ökar. Du kan spara många hundralappar per år om du jämför villkor och kriterier för olika hundförsäkringar.

En försäkring där du får väldigt mycket för pengarna är Modernas hundförsäkring. De har tre olika nivåer på sin hundförsäkring, vilket gör att chansen är stor att hitta en passande för just din hund. Ska du försäkra en valp får du 25 % rabatt på årspremien.

Försäkringskostnad per månad

Snittkostnad 250 kr/mån

3. Vaccinering

Många som inte har hund är inte alltid på det klara med att även hundar vaccineras. Det är vanligt att vaccinera hunden mot valpsjuka, parvo och leverinflammation. Dessa tre vaccin räknas som grundvaccineringen. Det är också vanligt att vaccinera hunden mot kennelhosta. Läs mer om hundar och vaccinering hos Agria. 

Vaccinationskostnad per månad

Snittkostnad 100 kr/mån

4. Hundkurser

Det är nyttigt att ha ett utbyte med andra hundägare. Då kan du få tips och trix kring din hundras och bolla funderingar som varje hundägare upplever. En hundkurs går oftast på cirka 2000 kr och i denna sammanställning räknar vi med att du besöker en kurs per år. Här kan du läsa mer om kurser för hundträning i Sverige.

Kursavgift per månad

Snittkostnad 115 kr/mån

5. Veterinärbesök

Denna punkt hoppas vi såklart hundägare ska slippa men det är ändå bra att räkna in en summa varje månad för veterinärbesök. Oftast ingår dessa besök i försäkringen men då kan du få betala en självrisk på alltifrån 500 – 3000 kr. I denna sammanställning beräknar vi självriskkostnaden för veterinärbesök till 1500 kr per år.

Självrisk/veterinärbesök per månad

Snittkostnad 125 kr/mån

6. Promenad med valp

Så hur långt kan en valp gå? Det har kommit en del frågor hur långa promenader man kan ta med en valp. Att låta valpen röra på sig efter sitt egna behov är ett bra riktmärke. Gå inga direkta promenader med rörelser som konstant upprepas. Kasta boll, lek med hunden, kurragöma är bra exempel på saker att göra med sin valp när man är ute.

Direkta promenader brukar inte rekommenderas innan valpen vuxit till sig. Så undvik långa promenader med valp första året. När man ser att valpen börjar tappa energi behöver den vila för att växa och utvecklas i sin egen takt. Vi rekommenderar att man läser hundguiden.com de svarar på hur långa promenader valpar kan ta och mycket annat matnyttigt kring din valp och promenadlängd motsvarande hur gammal valpen är.

Summering av löpande månadskostnader

Att räkna ut kostnad för hund per månad är klurigt, då olika hundrasers behov och storlek ställer olika krav på exempelvis matförsörjning och försäkringsalternativ. Denna tabell visar exempel på kostnader som kan uppstå och ska ses som ett riktmärke.

Utgift

Kostnad per månad

Hundmat och foder

600 kr

Försäkring

250 kr

Vaccination

100

Kurser

115

Veterinärbesök

125

Summering:

1190 kr