Att köpa en häst är en spännande händelse även om du har gjort det flera gånger tidigare. Är det första gången du ska köpa en egen häst inser du snabbt att det finns mycket att tänka på. Vi har skapat en checklista med viktiga punkter att gå igenom innan du genomför ett hästköp.
Det finns flera sätt att köpa en häst, från hästhandlare, via en privatperson eller direkt från uppfödare. Idag är det vanligast att hästar till salu annonseras på olika hemsidor där du hittar all information du behöver om hästen.
Du kan hitta din drömhäst på sidor som:
Det är ett stort beslut att köpa en häst då det kräver mycket engagemang och kan vara väldigt dyrt. Det är viktigt att du är väl förberedd och är medveten om vad det innebär att äga en häst innan du tar steget då det är en stor investering.
Att äga en häst innebär en rad löpande utgifter, utöver inköpspriset. Du kommer ha kostnader för foder, hovvård, veterinärvård, försäkring, utrustning och stallplats. Se till att du har en realistisk budget som täcker alla dessa kostnader, både månadsvis och kostnader som kan uppstå på lång sikt.
Att ta hand om en häst helt själv kräver att du lägger mycket tid. Räkna med att du behöver lägga åtminstone 1–2 timmar per dag, även de dagar du inte rider. Du måste sköta om utfodring, mockning, skötsel, träning och umgänge året runt och hästar är sociala djur som mår bra av daglig kontakt.
Du måste bestämma dig för vad du vill använda hästen till innan du köper en. Läs på om olika raser och om deras typiska användningsområden, temperament och behov. Välj en hästras och individ som matchar dina behov som tävlings-, fritids-, hopp- eller dressyrhäst.
Försök att kolla upp säljaren innan du går vidare med köpet, säljs hästen via förmedling, av ett företag eller av en privatperson. Det är viktigt att du har koll på information om säljaren för att reda ut vilken lag som gäller för köpet, vilka rättigheter och skyldigheter du har som köpare.
Att provrida olika hästar ger dig möjlighet att jämföra temperament och gångarter. Provrid gärna flera gånger, även i miljöer som inte är hästens hemmamiljö. Be att få rykta, sadla och leda hästen för att kunna upptäcka olater och få en bättre känsla för vad du söker och hitta en häst som passar din personlighet och ridvana.
När du hittat en häst du vill köpa är det viktigt att du besiktigar den innan köpet slutförs. Denna besiktning bör utföras av en veterinär du litar på och det är en gynnar både köpare och säljare på lika villkor om problem skulle uppstå. Känner du ingen veterinär kan du hitta en i närheten på Sveriges Veterinärförbund.
Du måste inte ha en försäkring på din häst, men det rekommenderas verkligen. Det är svårt att förutse om din häst kommer bli sjuk eller skadad och är den oförsäkrad kommer veterinärkostnaderna bli väldigt dyra. För att kunna ge din häst den bästa vården är det därför viktigt med en bra hästförsäkring. För att vara helt trygg ska du se till att du köper en häst som har varit försäkrad sedan start med dolda fel försäkring.
Det är viktigt att du jämför hästförsäkringar innan du tecknar en så du vet vad som ingår. För att hitta den bästa hästförsäkringen kan du jämföra hästförsäkring på forsakring.nu.
Att teckna en hästförsäkring ger dig en trygghet om din häst drabbas av sjukdom, olycka eller annan skada. Det finns rad olika hästförsäkringar som kan anpassas efter dina behov och din hästs ras, ålder och användningsområde. Hos försäkringsbolag som Agria hittar du mer utförlig information om vad de olika försäkringarna innebär och vad de omfattar för att hitta den bästa.
Översikt över de vanligaste typerna av hästförsäkringar:
De flesta hästägare spenderar mellan 4000 och 10 000 kronor i månaden på sin häst. De fasta månadsutgifterna som är dyrast är stallplats och grovfoder. Därefter kommer försäkring, hovslagare och oväntade utgifter som kostnader för djursjukvård kan bli höga.
Utgift | Kostnad per månad |
Stallplats | 1500 – 5000 kronor |
Foder | 800 – 1600 kronor |
Hovslagare | 500 – 1 000 kronor |
Veterinärvård | 0 – 1000 kronor |
Försäkring | 300 – 1 000 kronor |
Övriga kostnader | 200 – 500 kronor |
Djurfoder på nätet Allt fler väljer att göra sina inköp av djurfoder på nätet. Att handla billig djurmat online sparar dig både tid och pengar. På denna sida får du tips på prisvärda e-handlare och förslag på månadsbudgetar för katt och hund.