Kattkostnader
Hem > Kattkostnader  

Vad kostar det att ha katt?

När beslutet om att skaffa katt eller inte ska tas är det dags att ställa sig frågan: vad kostar det att ha katt? Den ekonomiska aspekten kan vara avgörande för vissa, medan den inte har lika stor tyngd för andra. Oavsett hur mycket ekonomin påverkar ditt beslut är det viktigt att ha ett hum om kostnaden, då blir det enkelt att göra upp en ”kattbudget” varje månad.

Vad kostar en katt i månaden?

Det finns flera olika ”budget-kategorier” som är bra att ha koll på för att till sist räkna ut den totala kostnaden. Denna sammanställning visar på fasta kostnader och ger dig en fingervisning om hur mycket en katt kostar i månaden.

Foder och annan kattmat

Kattmat är en av de största obligatoriska kostnaderna du ska skriva in i kattbudgeten. Snittkostnaden bland kattägare varierar men många hamnar i spannet 2-300 kr i månaden för kattmat. Under denna kategori finns det pengar att tjäna om du tar som vana att handla större partier och gör dina inköp på nätet. Här kan du läsa en sammanställning över 4 butiker som har billigt kattfoder på nätet.

Prisexempel per månad

Snittkostnad 250 kr/mån.

Försäkring

Det är viktigt att du försäkrar din katt. I försäkringen kan det ingå gratisbesök hos veterinär, kostnad relaterade till tandsjukdomar, livförsäkring, medicin, avlivning, resor och rehabilitering med mera. Försäkringspremien varierar beroende på vilken kattras du bestämmer dig för. Moderna har prisvärda försäkringar med bra villkor för dig som vill pressa priset.

Prisexempel per månad

Från 80-200 kr/månad. Snittkostnad 140 kr/mån.

Kattsand

Kattsand och strö byts ofta ut veckovis, lite beroende på vilken ras du har i hemmet. Kattsand finns i många olika prisklasser och sorter men även här kan du gå ner i pris genom att välja en leverantör på nätet som har förmånliga priser på kattsand. Vi rekommenderar att du kollar närmare på Supercats utbud av kattsand och kattströ. De har billiga priser och många sorter att välja mellan för dig som vill göra ett aktiv miljöval. De säljer endast naturlig och nedbrytbar kattsand vilket inte alltid är fallet hos andra leverantörer.

Prisexempel per månad

140 kr/mån

Summering av löpande månadskostnader

Utgift Kostnad per månad
Foder och kattmat 250 kr
Försäkring 140 kr
Kattsand 140 kr
Summering/mån: 530 kr

Kostnader som tillkommer

Det finns kattrelaterade kostnader som är mer av karaktären engångskostnader än löpande månadskostnader. Hit räknas:

  • Kattlåda och spade
  • Avmaskning
  • Kastrering
  • Transportbur
  • Vaccination
  • Kattleksaker

Budget-tips

Då du inte kan styra över när alla kattrelaterade kostnader kommer är det bra att ha en ”kattbuffert” som du sätter över en liten peng till varje månad. Pengarna ska vara öronmärkta till inköp som inte är med i månadsbudgeten. Du som vill vara säker på att inte glömma bort detta kan skapa ett specifikt konto på banken där 100-300 kr sätts in utan att du behöver tänka på det varje månad.